Andorra 2027, una referència en accessibilitat

Andorra treballa per aconseguir ser la seu dels Campionats del Món d’esquí alpí al 2027 i que aquests esdevinguin una referència pel que fa a l’accessibilitat i inclusió. David Aguilar (Hand Solo), és una de les cares visibles que participa en el procés de promoció dels Mundials. El mediàtic estudiant de bioenginyeria ha invertit 80 hores per reproduir amb un total de 6.688 peces de Lego el logotip del projecte, una escultura que ret homenatge a les dues pistes icona de l’esquí de competició, Avet i Àliga. L’andorrà s’ha convertit en un dels màxims representants del país en termes d’accessibilitat universal gràcies a fer visible la seva fita de construir-se ell mateix una pròtesi per al braç amb peces de la firma de joguines Lego. L’obra estarà exposada al peu de la pista Avet de Soldeu durant les Finals de la Copa d’Europa (14-20 de març) i posteriorment al centre d’Andorra la Vella. Una altra de les cares visibles de la campanya de promoció és l’esquiador, Roger Puig, a punt de competir als Jocs Paralímpics de Pekín que se celebraran del 4 al 13 de març.

Més enllà del vessant esportiu, el pla director de la candidatura Andorra 2027 integra objectius de responsabilitat social. Un cop plasmada sobre el paper la conceptualització en l’àmbit de l’accessibilitat i la inclusió, l’Oficina Tècnica va encarregar l’hivern passat una auditoria externa especialitzada en la qual es van detectar alguns ‘pain points’ alhora que, el mateix estudi suggeria procediments i aplicacions de millora en l’accés a la informació i en els accessos físics dels clients a l’estació. A més, paral·lelament, també recollia les conclusions de com els esquiadors o espectadors tenen entrada als esdeveniments esportius.

El pla d’inversions per als pròxims cinc anys dels sectors Soldeu El Tarter de Grandvalira incorporarà la implementació progressiva de les propostes que es deriven del dossier de candidatura. Ja per les Finals de la Copa d’Europa que se celebraran del 14 al 20 d’aquest mes hi haurà petites actuacions en clau d’accessibilitat, i de cara les Finals de la Copa del Món del 2023 s’introduïran noves aplicacions sobre terreny a partir de la senyalització, l’eliminació de barreres i l’accés a la informació per a persones amb dificultats visuals entre d’altres col·lectius.

Pel projecte de la candidatura és essencial que l’accessibilitat es converteixi en un avantatge competitiu i diferenciador en totes les seves seus (Soldeu El Tarter, (Grandvalira) i Pal Arinsal) respecte altres dominis esquiables i esdeveniments.

Infraestructures i serveis per a tothom

La candidatura treballa amb una visió de l’esdeveniment que es fonamenta en un pilar essencial: la inclusió. S’ha desenvolupat aquest punt amb la voluntat de convertir l’estació i el país en font d’inspiració per a diferents col·lectius gràcies a la millora de productes, serveis i infraestructures integradores i accessibles que permetin eliminar barreres i fomentar la inclusió social i la igualtat d’oportunitats.

Alguns dels exemples més clars d’implementació de les mesures tenen a veure amb la formació específica que es fa als equips, així com amb la posada en marxa de jornades de sensibilització, com el World Snow Day i les accions derivades a les escoles d’aquest esdeveniment. En aquest sentit, es treballa amb l’administració pública i amb altres parts interessades, generant sensibilitat al voltant del concepte d’accessibilitat des de la infància.

Un dels trets característics de la Candidatura dels Campionats del Món Andorra 2027 és  l’adaptació de totes les comunicacions essencials, i la mobilitat dins l’esdeveniment, que estarà adaptada a les diferents zones.

Deixa un comentari

Previous post Massa Barça pel Morabanc Andorra
Next post Marc Martínez, campió d’Andorra juvenil d’escacs