Comença la campanya ‘Trenca el silenci’ per prevenir l’abús sexual infantil en l’àmbit esportiu

La secretària d’Estat d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Teresa Milà, i el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, han presentat aquest dijous –coincidint amb el Dia Europeu per la Protecció dels Infants contra de l’Explotació i els Abusos sexuals– la nova campanya de prevenció de l’abús sexual infantil centrada en l’àmbit esportiu.

Teresa Milà ha destacat la importància de prevenir aquestes situacions i ha apuntat que l’esport presenta diferents factors de risc. Per aquest motiu, avui s’ha engegat la campanya Trenca el Silenci que, tal com ha posat en relleu Justo Ruiz, compta amb la participació de quatre esportistes del Programa d’Alt Rendiment d’Andorra (Programa ARA): Cande Moreno de la Federació d’esquí, Silvio Moreira de la Federació de Karate, Sergi Casabella de la Federació de Muntanyisme, i Mònica Dòria de la Federació de Canoa i Caiac.

Tots quatre faran difusió de les imatges de la campanya, que té missatges com ara “Si mantens un secret que et fa mal #TrencaElSilenci” o “Si l’admires, però et fa sentir incòmode TrencaElSilenci”. Les imatges també es distribuiran a través de les xarxes socials del Govern d’Andorra i a les diferents instal·lacions esportives del país.

Aquesta campanya forma part del treball del Ministeri de Cultura i Esports i el d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, que el 2018 van iniciar el projecte estratègic de prevenció de l’abús sexual infantil en l’àmbit esportiu, incentivat gràcies a la campanya del Consell d’Europa Start To Talk, que el Govern ha traduït al català. La campanya va dirigida a les organitzacions per a promoure una cultura de respecte i tolerància zero contra la violència sexual.

Els eixos transversals del projecte són formar en la detecció i prevenció de l’abús sexual a professionals de l’àmbit esportiu; crear protocols d’actuació específics per a la detecció i notificació de casos en aquest àmbit; i, finalment, elaborar campanyes per combatre l’abús infantil i convertir els espais esportius en un entorn de protecció.

Pel que fa a la formació, el secretari d’Estat d’Esports ha explicat que l’any 2018 es va organitzar una conferència respecte l’abús sexual a l’esport amb la participació de diferents agents: Experts de la Fundació Vicky Bernadet, el psicòleg Javier Romero de la Consultoria d’infància Espirales i l’Associació Colosse aux pieds d’argile. A més, el 2020 es va posar en marxa un pla de formació dirigit als professionals d’entitats esportives del país “Prevenció, detecció i actuació davant l’abús sexual infantil des del món de l’esport”. Aquest curs té com a objectiu principal proveir els professionals d’eines concretes per poder identificar, actuar i prevenir l’abús sexual infantil.

El 2020 es van formar a 50 tècnics de la Federació Andorrana de Bàsquet, Federació Andorra d’Esquí, Federació Andorrana de Futbol, Federació Andorrana de Rugby / VPC Andorra Rugby XV. I el 2021 es va oferir la formació a 76 tècnics de Federacions d’esports de combat, Federacions d’esports col·lectius, Federacions amb col·lectiu sensible (Federació Andorrana d’Esports Adaptats i Special Olympics) i Federacions d’esports individuals.

Pel que fa als protocols d’acció, Teresa Milà ha recordat que el novembre del 2020 es va publicar el Protocol d’Actuació Immediata (PAI) en casos d’evidència o sospita fonamentada d’abús, agressió sexual i maltractament físic agut. Els seus principis bàsics són, entre d’altres, la prevenció de la victimització secundària o efectuar una actuació professional àgil, coordinada i mínima.

El 2021 el PAI es va activar 24 vegades; 8 en casos d’abús sexual (2 notificacions escola,4 notificacions metge/pediatra i 2 denúncies de la pròpia família) i 16 en maltractament físic.

Així mateix, Teresa Milà ha recordat que a finals del 2020 es va posar en marxa el telèfon 175, que acompanya i orienta a la ciutadania davant possibles situacions de desprotecció en què poden trobar-se els infants i els adolescents. Una nova línia telefònica gratuïta i activa les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.

Deixa un comentari

Previous post El Comú de la Massana impulsa un pla cicloturístic
Next post Itàlia derrota Andorra 10-1 a l’Europeu d’hoquei patins