El final d’una temporada atípica

Com ja hem anat veient al llarg de tota la temporada esportiva, la irrupció de la Covid-19 ha canviat la manera en la que es viu l’esport, allunyant als aficionats de les grades i dels jugadors dels seus clubs. Però també ha reforçat el vincle entre les dos parts, transformant-lo, per seguir vivint l’esport.

Com ja vam dir en el post anterior, la grada i l’afició són part del joc, on, els jugadors, fins i tot els àrbitres han trobat a faltar aquest ambient i a l’afició. Així, hem vist com s’han reproduït sons i imatges virtuals durant les retransmissions per atorgar ambient i fer present a la grada, tot i la distància. A més, els protocols establerts, que s’han revisat de forma continua, han permès que els aficionats hagin pogut gaudir de cada jornada dins de la crisis sanitària.

De tots és sabut que l’esport ens provoca diferents sentiments intensos, fa aflorar un cúmul d’emocions, tant pels qui trepitgen les grades, com en els que acostumaven a poblar les grades per animar als seus equips. I ara ens trobem en la recta final de moltes competicions i hi ha més emoció que mai. Els jugadors estan nerviosos, extra motivats i també cansats físicament. Tot està per decidir i qualsevol encert o errada pot canviar les tornes.

Els professionals de la psicologia esportiva ens encarreguem d’ajudar a gestionar tots aquests sentiments, com la pressió, la motivació i l’exigència, per evitar un deteriorament de la salut mental i aplanar el camí cap a la recta final. Ajudem als jugadors i equips tècnics a optimitzar el rendiment esportiu a través d’un treball d’habilitats psicològiques i de tècniques que els poden ajudar a estar el millor possible.

En aquests moments decisius de final de temporada, els psicòlegs tenim el repte d’evitar que l’estrès es manifesti sobretot amb una lesió física. La ment ha de trobar les seves vàlvules d’escapament i si no ho fan per la via saludable, sempre trobaran una via i aquesta pot ser a través de malestar general, baixón de motivació, problemes de confiança, lesions, conflictes en els esports d’equip….

També, després de tants mesos competint, és important optimitzar el descans i la recuperació entre partits. En l’esport es coneix com “entrenament invisible” i consisteix en la cura per part dels esportistes de l’alimentació, el temps d’oci i la qualitat del descans. La fatiga mental està molt relacionada amb la fatiga física i, entre les seves senyals, es troben dificultats per concentrar-se, l’estat d’ànim negatiu, l’increment del nivell d’ansietat, la presa de decisions errònia, l’alentiment del pensament…Per tant, tenir un bon descans tant físic com mental permetrà als esportistes rendir al millor nivell.

En la recta final de competició, és important que els jugadors recordin sobretot les seves fortaleses, ja que això farà incrementar no només el seu rendiment individual, sinó també ho farà el seu rendiment grupal, en els casos  d’esports d’equip. Tal i com diem en psicologia, el tot és més que la suma de les seves parts, i en una temporada tant llarga i extenuant, l’aportació i el treball de cada jugador es veurà reflectit de manera crucial sobre el terreny de joc.

Recordem també com la quarantena ens va fer adaptar i canviar la forma d’entrenar i relacionar-nos amb el nostre esport, com l’inici de la temporada atípica ens fa fer adaptar-nos novament a les exigències sanitàries i de seguretat per poder reprendre la competició i veient com tot això ha estat possible, només ens queda afrontar la recta final de la millor manera possible, perquè, l’esport pot treure el millor de cadascun, i el realment bonic i útil és veure l’esportista en què ens convertim mentre ens enfrontem als reptes de la temporada. No es valora només el final, sinó el procés. Així que, una part positiva de tot això, és que es posa de manifest la importància de cada moment, del present, del partit a partit i de gaudir de l’esport en si. Aquesta és la recompensa final que abasta tot i determina el que sóc com a esportista.

 

Mariona Buxó
Psico B.

 

 

 

Deixa un comentari

Previous post Belgrad acollirà l’Europeu de Seven amb la doble participació d’Andorra
Next post Lara Saumell continua la seva preparació pel català d’Ossor