Els protectors solars

Estem a les portes d’un nou estiu i tots estem desitjosos de poder realitzar multitud d’esports a l’aire lliure sigui a la muntanya o en zones costaneres. Tot aquest plantejament sembla molt saludable i atractiu, però cal no oblidar que existeix un enemic sempre expectant disposat a atacar-nos de manera implacable i del qual hem de protegir-nos, el sol. Sí, el mateix sol que dona lloc a la vida i permet mantenir una temperatura adequada per al seu desenvolupament, també actua sobre el nostre organisme de manera destructiva.

En la nostra ajuda apareixen uns superherois salvadors que erròniament tenim oblidats la resta de l’any: els protectors solars.

Abans de conèixer com funcionen aquests protectors solars analitzarem els diferents tipus de radiació que ens arriba i quins són els seus efectes. La radiació solar està constituïda per diferents raigs que tenen longituds d’ona diferents. Aquesta característica està relacionada amb l’energia que transporten, si la seva longitud d’ona és menor major és la seva energia. El sol ens fa arribar radiacions de diferents energies, algunes provoquen calor com els infrarojos i d’altres formen part de l’espectre visible. No obstant això, existeix un tipus de radiació que coneixem com a raigs ultraviolats que són molt perjudicials per a la salut.

N’hi ha de diferents tipus: UVAUVB i UVC.

Pels raigs UVC no hem de preocupar-nos en excés perquè malgrat ser molt energètics, la nostra atmosfera els absorbeix gràcies a aquesta capa d’ozó que gairebé destruïm fa uns anys i que a poc a poc ha anat regenerant-se. La radiació UVA i UVB en entrar en contacte amb la nostra pell provoca alteracions de diferent grau d’importància. Les alteracions poden ser agudes com el bronzejat, les cremades, alteracions immunològiques de la pell i engruiximent dèrmic o bé cròniques com el fotoenvelliment i el càncer de pell.

Els raigs UV en penetrar en la pell produeixen que es formin radicals lliures que degraden el col·lagen i fan que no pugui crear-se’n nou per la qual cosa, la pell perd elasticitat, es torna més fràgil i envelleix prematurament. A més alteren propietats de les cèl·lules dèrmiques permetent que pugui aparèixer el temut melanoma o càncer de pell.

És per això que la realització d’esports a l’exterior amb exposició directa i continuada al sol, requereix la utilització de productes específics per a esportistes capaços de protegir adequadament la pell. Aquests protectors han de tenir un factor de protecció alt SPF50+ i cal renovar-lo cada dues o tres hores.

És recomanable l’ús d’aquests factors de protecció alts perquè mentre fem esport solem oblidar la seva renovació i així podem estar protegits durant més temps.

És important que siguin resistents a l’aigua i a la suor per evitar aquesta incòmoda sensació que es produeix quan ens arriba als ulls provocant coïssor a més, manté el pH de la pell en nivells adequats protegint la barrera cutània per evitar cremades.

Podem utilitzar diferents productes com el P20 ORIGINAL 50+ que té l’avantatge de ser molt lleuger i líquid per la qual cosa és fàcil d’aplicar i que s’absorbeix amb molta facilitat. Dura fins a 10 hores sent això un gran avantatge enfront d’altres protectors.

Una altra alternativa potser FUSION GEL SPORT de ISDIN, que posseeix alta protecció, textura transparent i refrescant. És transpirable, pot utilitzar-se sobre pells mullades i sobre escalfada.

Quan exposem la nostra pell en realitzar esport de manera continuada sense protecció podem patir danys en l’àmbit cel·lular que amb el pas dels anys fan aparèixer una queratosi actínica que dona lloc a una hiperpigmentació o melanoma. Per a aquest tractament ISDIN ha dissenyat Eryfotona AK-*NMSC, amb filtres solars SPF100+ que prevé i actua afavorint la reparació de l’ADN perquè compta amb un enzim que ajuda aquest procés com és la fotoliasa.

Sobretot, recorda consultar sempre amb un professional de la salut. El teu dermatòleg o la teva farmacèutica són els que millor poden analitzar les teves necessitats i recomanar-te el producte que s’adapti millor a tu.

Esther Márquez Fernández
Farmacèutica Farmàcia Artemisa

Deixa un comentari

Previous post Bon resultats de la rítmica andorrana a Platja d’Aro
Next post L’Skyrace Comapedrosa es transforma