Francesc Solana: “La pressió l’hem de convertir en il·lusió i amb ganes de demostrar i fer les coses bé”

El passat divendres 26 d’agost, el Morabanc Andorra 2022-23 va començar a rodar, tot i que no ho va fer al complet, a l’espera que tres jugadors s’incorporin després de la finestra FIBA. El del Principat viurà el seu primer any a “l’infern” de la LEB Or, després d’haver format part d’elit basquetbolística durant vuit temporades. Parlem amb Francesc Solana, General Mànager del Morabanc Andorra…

EP: Enguany, un únic i clar objectiu aquesta temporada: l’ascens?
FS: L’objectiu el tenim clar tots, però no ha de ser una obsessió que el resultat ha de sortir el primer dia. Això ha de passar, si fem bé les coses, en el mes de maig i el mes de juny. Hem de treballar molt, per arribar a aquests dos mesos preparats per poder veure que l’objectiu el tenim a tocar. Fins llavors, queda un camí molt llarg.

EP: Content de la plantilla que s’ha pogut fer?
FS: Estic molt content. Buscàvem jugadors amb experiència a la LEB Or, que hagin viscut la situació de tenir pressió per pujar; jugadors valents que han apostat per nosaltres per fer-se un nom a la lliga i jugadors amb experiència ACB que han sigut valents i s’han arriscat per veure’ns a nosaltres com un lloc de mes.

 

Buscàvem jugadors amb experiència a la LEB Or, que hagin viscut la situació de tenir pressió per pujar; jugadors valents que han apostat per nosaltres per fer-se un nom a la lliga i jugadors amb experiència ACB que han sigut valents i s’han arriscat per veure’ns a nosaltres com un lloc de mes.

 

EP: La temporada passada, per ròster, va haver-hi la millor plantilla de la història i es va baixar. Aquesta temporada es diu que és una de les millors plantilles de la LEB Or. Què s’ha après de l’any passat?
FS: Hem après que l’expectativa que teníem amb el rendiment dels jugadors, pel que havien estat abans, no va estar a l’altura del nostre equip. Van demostrar la qualitat que tenien, molts d’ells, en dies comptats i en la competició que no havien de demostrar-ho. Al final tot va ser molt cruel, perquè ho teníem, i en el darrer segon vam baixar. Crec que hem d’aprendre tots i hem de fer un bon equip i no una millor plantilla. Hem d’intentar que tots rendeixin a les seves millors possibilitats.

Francesc Solana i Natxo Lezcano conversant abans de l’inici del primer entrenament de pretemporada.

 

EP: Es parla molt de quan el Morabanc Andorra va estar a la LEB Or fa vuit anys. No té res a veure aquella LEB Or a la d’ara…
FS: És cert. En aquells moments, els equips no aspiraven a pujar. Hi havia el cànon i estava clar que nosaltres érem els únics que volíem pujar. Tots els altres no volíem. Per exemple, el Burgos ho va fer (de renunciar) tres anys, fins que no varen treure el cànon no va pujar. Els equips es confeccionaven d’una altra manera. Ara es puja i la gent té ganes d’engegar projectes per pujar, no simplement els que baixen.

EP: Com analitzes aquesta LEB Or 2022-23?
FS: Serà una lliga molt competitiva que partit a partit ens portarà al lloc. Penso que com un dels equips favorits, com Burgos, com Estudiantes, serem un d’aquells equips que la gent ens esperarà amb ganes, per poder-nos guanyar, serem un d’aquells equips atractius que tothom voldrà jugar i guanyar.  Haurem d’estar preparats, sobretot mentalment, per afrontar moments difícils.

 

Haurem d’estar preparats, sobretot mentalment, per afrontar moments difícils.

 

EP: La temporada passada vam viure dos models ben diferenciats: Estudiantes o Girona. Quin és el camí que cal seguir?
FS: Crec que el model de l’Estudiantes va ser prou vàlid per arribar fins al final. Varen tenir un problema de lesionats i això els va marcar. El model del Girona va estar marcat per l’entrada d’un campió del Món, d’un MVP que fa que de no aspirar a pujar a aconseguir-ho. Que se m’entengui, però això és fer trampa. Tant de bo nosaltres poguéssim incorporar a mitja temporada a un jugador d’aquest tipus.

EP: Et sorprèn la reacció que han tingut abonats i patrocinadors, tot i el descens de categoria?
FS: Sí, em sorprèn satisfactòriament, però crec que és una demostració de la solidesa de les bases del club. Crec que és una demostració clara que el club està molt ben assentat en el país. Els aficionats són superfidels i estan al nostre costat, que els patrocinadors i el suport institucional estan encantats amb la nostra feina, no només parlo de l’esportiu sinó, de tot el que envolta el club, en tot el creixement de la base del club i el que representa socialment amb les accions que fem i participem. No tinc cap dubte que això ens ha permès mantenir un nivell que ens fa ser favorits, aquesta temporada.

EP: Aquesta temporada, a diferència d’altres, des del començament ja hi haurà pressió per l’ascens. Veus a la plantilla preparada per suportar-la?
FS: La pressió l’hem de convertir en il·lusió i amb ganes de demostrar i fer les coses bé. Crec que això ens ho traurem de sobre ràpid, quan veiem en quina situació estem i com ens presentem a la competició veurem si realment estem preparats per seguir amb això. Crec que la pressió és per gent que pensa que pot perdre. Nosaltres hem d’anar a guanyar i fer les coses bé. El treball del dia a dia ens ha de portar a l’èxit.

EP: De nou, guanya importància, la BMB?
FS: Totalment. Crec que abans de començar la campanya d’abonaments del setembre tenim quasi la mateixa quantitat d’abonats que la temporada anterior ens dona un suport molt gran. Crec que la nostra afició tornarà a estar al costat de l’equip i serà aquell sisè home que molts clubs ens envegen.

 

Crec que la nostra afició tornarà a estar al costat de l’equip i serà aquell sisè home que molts clubs ens envegen.

 

EP: Un pronòstic: pujar directe o després de la Final4?
FS: Vull pujar, m’és igual com, si directe o després de la Final4. El grup s’ha fet per pujar i aquest és l’objectiu. Si ho podem fer directes, millor, però no ha de ser el nostre únic objectiu.

EP: Jugar a la LEB Or, et permet jugar la Copa de la Princesa. Et faria il·lusió guanyar-la?
FS: No és un objectiu, però està clar que si la jugues i l’organitzes és que les coses van bé. Per tant, ens agradaria fer-ho, això significaria que aniríem primers i que les coses anirien bé. Ens queda molt lluny, però volem estar a tot arreu. Si podem fer-ho, millor.

Deixa un comentari

Previous post 71è lloc d’Àlex Iscla a la final dels mundials de DHI de Les Gets
Next post Bon test a Romania de Berta Miquel de cara al mundial