Grandvalira Resorts invertirà 34,5 milions d’euros per millorar infraestructures i serveis

Les estacions de Grandvalira Resorts han presentat les novetats per a la temporada d’hivern 2023-2024, que arrencarà l’1 de desembre i s’allargarà fins al 7 d’abril, sempre que les condicions meteorològiques ho permetin. El director general de Grandvalira Resorts, Juan Ramón Moreno, ha explicat les inversions per a aquesta temporada i les novetats que hi haurà, així com els plans de creixement previstos per als propers anys. En aquest sentit, temporada conjunta sota el mateix paraigua, Ordino Arcalís, Pal Arinsal i Grandvalira demostren un hivern més la gran ambició per millorar les seves infraestructures i serveis per optimitzar l’experiència del client a través d’una important inversió de 34,5 milions d’euros, pràcticament el doble que la temporada passada i la partida més elevada dels últims anys. Les principals inversions s’han centrat en noves infraestructures i instal·lacions, amb un nou telecadira a Pal Arinsal i a Grandvalira, un nou edifici multifuncional, també a Grandvalira, així com l’optimització del sistema d’innivació a totes les estacions. Per altra banda, s’ha apostat novament per la diversificació de l’oferta amb noves experiències, una millora dels serveis de restauració i de l’Escola d’Esquí i Snowboard, i s’ha reforçat, encara més, el compromís per la sostenibilitat amb els objectius de continuar reduint les emissions de CO2 en la segona i augmentar l’autoproducció d’energia, entre d’altres.

Dels 34,5 milions d’euros d’inversió, 21,5 milions corresponen a Grandvalira, 11 milions d’euros a Pal Arinsal i 2 milions d’euros a Ordino Arcalís. Moreno ha volgut remarcar que “és una inversió històrica, la més alta dels darrers anys, una mostra dels esforços que continuem posant a les estacions amb el compromís per optimitzar els recursos i seguir sent la referència del Pirineu i del sud d’Europa”.

Inversions de futur i pla de creixement

Les estacions de Grandvalira Resorts ja han aprovat dos plans de creixement dels dominis a mitjà i llarg termini, amb una inversió prevista de 140 milions d’euros en els propers anys, una xifra que no contempla les inversions que es fan cada temporada en el manteniment i millora dels dominis. Per una banda, la unió esquiable de Pal i Arinsal ha iniciat la primera fase aquest hivern amb el nou telecadira Port Negre, i a partir de la temporada 2024-2025 està previst que la unió esquiable sigui una realitat amb un nou teleesquí i pistes vermelles i negres. La unió sumarà 7 km més de pistes a Pal Arinsal, arribant així als 70 km totals. A més, d’aquí al 2028 es preveu la creació de noves pistes verdes i blaves a la zona del Coll de la Botella, que es convertirà amb una nova porta d’entrada a l’estació amb serveis d’escola i taquilles. La xifra que s’invertirà amb aquests projectes serà de 40 milions d’euros.

D’altra banda, la nova concessió de SAETDE per a l’explotació durant els pròxims 50 anys de les pistes de Pas de la Casa – Grau Roig, aprovada pel Comú d’Encamp, preveu una injecció de 100 milions d’euros amb un pla d’inversions que inclou l’expansió del domini esquiable al pic del Maià com a principal repte, juntament amb millores importants als peus de pistes dels sectors del Pas de la Casa, Grau Roig i Encamp, i en mesures de sostenibilitat.

Novetats a pistes

Una temporada més, les estacions de Grandvalira Resorts han dut a terme importants esforços per anar renovant les seves instal·lacions, serveis i pistes. La principal novetat de la temporada a Grandvalira és l’ampliació del domini amb l’habilitació d’una nova àrea esquiable a la zona Encampadana de Canillo gràcies a la instal·lació del telecadira Seig, que ha permès la creació de 3 noves pistes vermelles que doten l’estació de 5 km més. Així, Grandvalira compta ara amb un total de 215 km, 140 pistes per a tots els nivells, i 76 remuntadors, mentre que Grandvalira Resorts creix fins als 308 km esquiables. Paral·lelament, s’estrena una central de neu a la mateixa zona aprofitant un edifici de serveis més proper que augmenta la capacitat d’innivació al sector Canillo.

El Pas de la Casa compta amb el nou edifici multifuncional Costa Rodona 2.222. Aquest inclou un nou punt de venda, una sala de guarda-esquís amb 230 lockers, noves sales per als clubs d’esquí, botiga de marxandatge i lloguer de material d’esquí, o una nova zona d’aparcament amb 10 nous carregadors per a vehicles elèctrics.

La xarxa d’innivació de Grandvalira ha rebut també un important impuls, amb la instal·lació de 88 nous innivadors de neu de cultiu que han permès optimitzar la xarxa d’innivació. Una de les àrees on s’ha fet especial èmfasi és en la zona del Pla de les Pedres, és a dir la zona d’enllaç entre els sectors de Soldeu i Grau Roig, un punt clau del domini.

D’altra banda, destaquen la construcció del centre de rendiment esportiu en alçada ICÒNIC, ubicat al Port d’Envalira i dins el domini esquiable. A 2.500 m d’altitud i amb capacitat per a 180 persones, està previst que pugui obrir les seves portes el 2025 per convertir-se en un dels centres de referència del sud d’Europa per a esportistes professionals, federats i amateurs que vulguin preparar-se en alçada per tal de millorar el seu rendiment.

Així mateix, l’estació continua potenciant l’oferta dels esports alternatius a l’alpí amb un nou circuit d’esquí de muntanya i sis nous circuits de raquetes de neu, amb els quals Grandvalira amplia els circuits de les respectives disciplines en 5 km i 15 km, arribant als 53 km de circuits d’esquí de muntanya i 55 km de circuits de raquetes de neu.

L’estació de Pal Arinsal porta aquesta temporada una renovació molt esperada i que significa el primer pas de la unió per pista dels dos sectors: la renovació del telecadira Port Negre, un giny de 6 places desembragable que millora considerablement l’accés a la part alta i baixa del sector d’Arinsal. El trajecte serà més llarg que l’anterior, amb la sortida just davant del restaurant El Niu i arribada als 2.493 metres d’altitud, més a prop del telefèric que connecta amb Pal, i tindrà una capacitat de transport d’unes 2.400 persones per hora.

Arinsal també compta amb una nova pista blava de 700 m, El Niu. Quant a innivació, Pal Arinsal també ha fet millores a la xarxa amb 4 nous innivadors de neu de cultiu. També a Pal, destaca l’inici de les obres del projecte del nou heliport nacional que s’ubicarà a la Caubella, el qual comportarà grans beneficis per a l’estació un cop estigui operatiu, a finals del 2025. La infraestructura acollirà tots els vols panoràmics i turístics d’Andorra, apropant un gran nombre de persones a les pistes. Així mateix, donarà la possibilitat de connectar amb més facilitat els esquiadors entre els dominis de Grandvalira Resorts i obrirà la possibilitat de practicar heliesquí a qualsevol de les estacions d’Andorra.

A Ordino Arcalís, després de la gran transformació que va arrencar l’any passat, la zona de debutants de Planells s’amplia enguany per passar dels 3.500 m2 als 6.000 m2 i comptarà amb una nova pista variant. També s’hi ha millorat la Sala Màgic, s’han ampliat les taquilles amb més vestuaris i dutxes, i s’han incorporat millores a l’aparcament VIP, inclosos 6 nous carregadors per a vehicles elèctrics amb una capacitat de 22 kW cadascun.

Per millorar l’eficiència dels equips de terreny i optimitzar els recursos, l’estació ordinenca ha renovat el parc de màquines trepitjaneu, així com 18 nous innivadors de neu de cultiu. Així mateix, el Telecabina de Tristaina estrena 6 noves cabines amb les quals s’amplia la capacitat de transport.

 

Temporada d’aniversaris

Aquest hivern vindrà acompanyat per un esperit festiu de les estacions andorranes, que estan de celebració. En primer lloc, se celebren 60 anys de la creació de Soldeu – El Tarter, que va iniciar la seva activitat el 1964 amb la inauguració del primer telecadira d’Andorra. Per la seva banda, Arinsal festeja el 50è aniversari del primer remuntador de l’estació instal·lat a Arinsal el desembre del 1973, conformant la tercera estació que es posava en marxa al Principat. Ordino Arcalís celebra el 40è aniversari de l’estació, que va estar operativa per primera vegada la Setmana Santa del 1983, amb 3 teleesquís i un telecadira, mentre que la temporada 1983-1984 va ser la primera que va funcionar al complet. Finalment, Grandvalira també està d’enhorabona amb els 20 anys de la seva creació, gràcies a l’esperada fusió de les societats explotadores de Pas de la Casa – Grau Roig i de Soldeu – El Tarter el 2003. Naixia així l’estació més gran dels Pirineus, que no ha parat de créixer des d’aquell moment, tant en serveis, qualitat i activitats d’oci com en reconeixement internacional que l’han posicionat com el destí de referència del sud d’Europa. Un dels moments més importants de la seva història és la creació de Grandvalira Resorts, que neix el 2018 amb la integració d’Ordino Arcalís a Grandvalira, i el 2022 s’hi suma Pal Arinsal, creant així un domini esquiable de 308 km amb l’opció de poder-hi esquiar amb un únic forfet de país. Els dominis duran a terme diferents actes durant la temporada per celebrar els respectius aniversaris.

 

Competicions esportives

UCI MTB World Championships (del 27 d’agost a l’1 de setembre del 2024): Pal Arinsal serà la seu per segona vegada (2015) la cita més important del món de la BTT, un esdeveniment per al qual l’estació ja fa temps que hi treballa donada la magnitud de la seva repercussió.

Pel que fa a les competicions, Grandvalira Resorts tornarà a ser escenari de les competicions nacionals i internacionals de més alt nivell:

Audi FIS Ski World Cup (10 i 11 de febrer del 2024): la Copa del Món femenina d’esquí alpí torna a Soldeu per tercera vegada (2012 i 2016), només un any després d’haver acollit les Finals de la Copa del Món per segon cop. La pista Avet acollirà les proves d’eslàlom i eslàlom gegant. D’altra banda, la FIS ha situat Grandvalira a la llista provisional del calendari de la Copa del Món masculina del 2026.

Copa del Món de Quilòmetre Llançat (del 12 al 15 de març del 2024): aquesta cita de l’esquí de velocitat torna a Grau Roig. L’escenari serà novament la pista Riberal KL, que compta amb una longitud de 1.050 m i 200 m de desnivell, als quals cal sumar la rampa de sortida que permet als esportistes arribar a velocitats puntes que freguen els 200 km/h.

Copa del Món d’esquí de muntanya ISMF Comapedrosa Andorra (del 19 al 21 de gener del 2024): Arinsal acollirà les dues proves ja tradicionals, la Individual Race, que contempla 3 recorreguts diferents amb sortida i arribada al Xalet Igloo d’Arinsal, i la Vertical Race, que compta amb 2 recorreguts.

Freeride World Tour (entre l’1 i el 7 de febrer del 2024): per desè any consecutiu, Ordino Arcalís rebrà una prova del Freeride World Tour, el circuit internacional més important d’aquesta modalitat amb els millors riders del món.

Freeride Junior Tour (3 o 4 de febrer del 2024, Ordino Arcalís).

Jam Extreme Freeride World Qualifier (entre el 14 i el 17 de març del 2024, Ordino Arcalís).

Trofeu Borrufa (del 22 al 25 de gener del 2024): Ordino Arcalís acollirà la 32a edició d’una de les competicions internacionals d’esquí alpí més importants per a joves d’entre 11 i 16 anys, l’oportunitat perfecta per veure en directe les futures estrelles de l’esquí.

Candidatura Andorra 2029

En cas que Andorra sigui escollida comptarà amb un pressupost de prop de 46 milions d’euros que serà íntegrament finançat per la FIS a partir dels drets de televisió i de màrqueting, venda d’entrades i marxandatge, de manera que no comportarà cap despesa a les entitats públiques. A més, la seva celebració estima un impacte econòmic de 45 milions d’euros. La votació per escollir la seu es durà a terme a Reykjavík (Islàndia) el pròxim 4 de juny, i les altres estacions que hi opten són Val Gardena (Itàlia) i Narvik (Noruega).

Andorra torna a apostar fermament per convertir-se en la seu d’uns Campionats del Món d’esquí alpí, l’esdeveniment més important a nivell mundial d’aquest esport. L’experiència assolida durant els darrers anys i l’èxit organitzatiu de les Finals de la Copa del Món 2019 i 2023, i altres competicions d’alt nivell, han permès que Andorra afronti novament el repte de presentar la seva candidatura per a rebre els Campionats del Món 2029.

 

Deixa un comentari

Previous post Complicat cap de setmana per Amalia Vinyes a Jerez
Next post Povedano i Juárez es queden a un pas de les finals