La sostenibilitat i la protecció medioambiental eixos de les Finals de la Copa d’Europa

La setmana del 14 al 20 de març els millors esqui adors del circuit europeu seran a Andorra, concretament a les pistes Avet i Àliga dels sectors de Soldeu i el Tarter de Grandvalira, per disputar les Finals de la Copa d’Europa. Les principals promeses de l’esquí alpí, juntament amb el públic i els centenars d’aficionats que seguiran en directe la competició, es trobaran amb unes instal·lacions, organització i logística absolutament compromeses amb la protecció de l’entorn, amb una aposta total i irrenunciable per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Aquests seran eixos fonamentals i prioritaris, alineats amb la política implantada a Grandvalira ENSISA des de fa ja molts anys, també a les diferents competicions que ha anat organitzant des que el 2008 va ser seu per primera vegada seu d’una Copa d’Europa. I que, evidentment, seguirà ampliant i consolidant fins al 2027, si és escollida per organitzar els Campionats del Món. De fet, les Finals de la Copa d’Europa serviran d’avantsala per posar en marxa accions de cara a les Finals de la Copa del Món 2023 i que també són eixos estratègics de la candidatura per als mundials.

Així, les Finals que tindran lloc d’aquí a poc més de dues setmanes seran un referent en la protecció mediambiental, la gestió sostenible i la lluita contra el canvi climàtic. La voluntat del Comitè Organitzador és deixar un llegat permanent tant a l’estació com al país, pensant sobretot en les generacions futures. En aquest procés serà essencial la “sensibilització”, ha defensat el màxim responsable de Medi Ambient i Qualitat de l’esdeveniment, Víctor Torres, tant portes enfora com també portes endins, per al personal de l’esdeveniment, els treballadors de l’estació i els voluntaris que participaran a les Finals.

Una part de les accions que s’implantaran se sustenten en el foment de l’economia circular. En aquesta línia, les Finals de la Copa d’Europa aposten pels productes de quilòmetre zero, per l’ús extensiu dels materials biodegradables i reciclats, i per limitar a l’imprescindible els productes d’un sol ús. Tota la gestió dels residus estarà monitoritzada, ha explicat Torres, per controlar-ne el seu origen i destí. A tall d’exemple, per evitar l’ús d’ampolles de plàstic, s’instal·larà una xarxa de fonts d’aigua per abastir a tota l’organització i públic, així com es comptarà amb contenidors adaptats per al triatge. També es limitarà l’ús del paper i es fomentarà la reutilització, per exemple, amb els pals de cursa de les pistes, que s’han adquirit en un format que permetrà tornar a utilitzar-los en futures competicions.

Càlcul de la petjada de carboni

En línies globals i precisament per reduir al mínim l’impacte mediambiental, una de les accions essencials que es duran a terme durant les Finals (i que ja aplica l’estació des de fa moltes temporades), serà el càlcul de la petjada de carboni. L’objectiu és intentar minimitzar-la el màxim possible en tots els àmbits de la competició, logística i transport. Es farà, en aquest sentit, un seguiment dels consums d’energia, de residus i d’emissions.

Per reduir i optimitzar el consum d’aigua, electricitat i gasoil, es desenvoluparà un estricte control d’aquests consums. En el cas de l’aigua i electricitat, s’aposta per l’ús de sistemes de GPS/radar a les pistes de competició, tant pel que fa a les màquines trepitjaneu com en la producció de neu de cultiu. Amb aquests sistemes es detecta exactament on és necessària la producció de neu a cada zona de la pista i en quina quantitat, per reduir-ne el consum a l’estrictament necessari.

De fet, totes les accions, modificacions o adaptacions a les pistes Àliga i Avet es realitzaran (tal com s’ha fet als anteriors esdeveniments esportius) amb el màxim respecte mediambiental, per no generar impactes a la flora, la fauna i la zona boscosa de l’entorn.

Durant les Finals es fomentarà la mobilitat sostenible en tot el que fa referència al transport i la logística. Es potenciarà el transport col·lectiu per desplaçar a corredors i públic fins a la zona de la competició. En el cas dels mitjans de comunicació, se substitueix el servei regular habitual per L’Uclic, el bus a demanda de la parròquia de Canillo.

Totes aquestes accions no deixen de ser un reflex de la política mediambiental i sostenible impulsada des de Soldeu El Tarter els darrers anys, i que compta amb certificacions ISO de validació com ara la ISO 14001. “Traslladem el dia a dia de l’estació a l’esdeveniment”, ha defensat Torres, per tal que les vuit curses que tindran lloc del 14 al 20 de març (d’eslàlom, eslàlom gegant, supergegant i descens) es converteixin en exemple a seguir per a futures competicions d’esquí alpí però també d’altres disciplines esportives, dins i fora d’Andorra.

Deixa un comentari

Previous post Gina del Rio comença els Mundials júniors amb la 29ª plaça als 15km patinadors
Next post 25 parelles participen a la cursa nocturna de la Rabassa