Les psicòlogues esportives

Des de PSICO B volem començar la nostra col·laboració amb el Diari digital El Principat, reflexionant al voltant de la nostra missió com a psicòlogues esportives.

Abans de tot creiem que és important clarificar dues qüestions:

Primer de tot, encara és una realitat que alguns esportistes, i de fet el públic en general, tenen por o respecte al psicòleg perquè pensen que si el necessiten és perquè no estan sans mentalment. És un concepte que cal desmitificar d’arrel, ja que la nostra feina no consisteix en solventar els problemes personals dels esportistes, ni tampoc és tractar atletes amb problemes mentals.

 

Un altre aspecte a desmitificar és la instantaneïtat de la tasca del psicòleg. Els atletes saben bé que per desenvolupar la seva tècnica han de passar anys d’entrenament, doncs l’entrenament psicològic necessita el mateix tipus de dedicació. És important destacar que per tal que un atleta domini realment la seva ment, ha de dedicar anys de desenvolupament d’aquestes habilitats psicològiques.

Però tot i això, al llarg dels 10 anys que portem com a psicòlogues esportives al país, hem vist que cada vegada és més comú recórrer a un psicòleg esportiu. Moltes vegades és per una qüestió de manca de confiança: han sofert una lesió i els costa recuperar-se mentalment després, altres vegades és perquè porten molt temps entrenant, i entrenant bé, i volen aconseguir aquest plus que et pot donar el desenvolupament i entrenament d’habilitats psicològiques: Ser capaç de concentrar-se i focalitzar l’atenció en els aspectes rellevants del joc així com proporcionar a l’esportista d’eines per guanyar autoconfiança i motivació són alguns dels objectius bàsics que pretenem assolir com a psicòlogues esportives.

 Per tant, ens encarreguem d’assessorar, potenciar i entrenar habilitats mentals que millorin el rendiment esportiu així com treballar amb els equips tècnics per desenvolupar plans d’entrenament adequats a cada cas.

 

Com treballem?

Cada persona és diferent i per tant és difícil establir un sol mètode d’actuació, però sí que hi ha procediments i eines que poden ser comuns.

Per començar, es realitza una avaluació i diagnòstic per determinar en quines àrees l’esportista necessita treballar amb l’ajuda d’un psicòleg.

A partir d’aquí s’estableix una planificació de la intervenció a realitzar i es plantegen quines eines s’utilitzaran. És molt important i necessari per a un bon desenvolupament, incloure als tècnics, preparadors, entrenadors, fisioterapeutes, nutricionistes i d’altres professionals que puguin envoltar a l’esportista en la planificació.

 

Conclusió

Sabem tots els que ens hi dediquem que comptar con un psicòleg esportiu pot suposar en molts casos la diferència entre assolir una meta o quedar-se en el camí.  És a dir, si no entrenes, si no treballes o si no tens talent, no hi aconseguiràs, però si fas tot això, la psicologia esportiva és un plus que et pot ajudar a assolir la meta que vols i que només amb treball no aconsegueixes.

Per tant, per aconseguir bons resultats en qualsevol activitat esportiva no dependrà només de l’entrenament periòdic del cos, sinó que també dependrà d’una actitud mental adequada.

 

 

Mariona Buxó
Psico B

Deixa un comentari

Previous post Primera setmana del VPC femení
Next post Cardelús reprèn la competició a Jerez