L’estrès emocional

Des de PsicoB volem donar d’algunes recomanacions sobre com afrontar l’estrès emocional i com portar millor el context actual que estem vivint, recolzant-nos en l’esport com un mitjà per portar-lo millor.

Dir que des de mitjans de l’any passat, les consultes han augmentat al voltant d’un 20% aproximadament i, en molts casos, són persones que no havien vingut abans.

Considero que hi ha tres emocions que han estat en joc durant els últims mesos: la por generada per la incertesa, la ira generada per la frustració de no poder fer certes coses, com sortir o viatjar, i la tristesa per l’anhel de les coses que hem deixat de fer o perdut. I aquestes emocions són les que han estat més presents en aquesta situació.

Com podem combatre l’estrès?

Per combatre l’estrès, hi ha dos coses que podem fer. Primer hem d’entendre l’estrès com un mecanisme de defensa positiu enfront situacions que interpretem amenaçant, i dic interpretem perquè no sempre és real. L’estrès sempre està jugant amb el futur, amb una cosa que no ha passat i té que veure amb la incertesa i amb la por i l’estrès sorgeix quan considerem que no estem preparats per afrontar el que tenim per endavant. Per això, és important mesurar i ser positius en el sentit de com ens diem les coses i fer-nos afirmacions positives que ens ajudin a gestionar la situació amb els nostres recursos. Si jo considero que soc superior a l’amenaça, podré disminuir l’estrès i gestionar-lo.

També l’estrès té a veure amb el dia a dia que portem i aquella sensació de no parar. Aquí podem fer conductes compensatòries i moltes estan relacionades amb fer per exemple, esport.

Com podem aprendre a desconnectar?

Per combatre l’estrès, és essencial aprendre a desconnectar: ​​A mi m’agrada dir que desconnexió s’escriu amb 3 «D». La D de distreure’ns, la D de divertir-nos i la D de gaudir . D’una banda, per distreure’ns, recomano posar el focus d’atenció en una altra cosa i deixar de pensar en allò que ens està preocupant. Per gaudir, podem fer alguna activitat que sigui agradable, com un dinar agradable, una dutxa calenta o un massatge. Així mateix, en la part de diversió faig referència a totes aquelles activitats que ens fan passar-ho bé.

En aquest cas, l’esport ens permet complir les 3D: desconnectar, distreure’ns i divertir-nos. D’aquesta manera podrem trobar aquells petits oasis en el dia a dia o en el cap de setmana on puguem desconnectar de tota aquella font que ens genera estrès.

Quins són els beneficis de fer esport en moments com aquests?

Destaco dos grans beneficis de l’activitat esportiva. D’una banda, el benefici corporal, ja que l’esport ens permet descarregar la tensió acumulada i, d’altra banda, el benefici mental ja que l’esport ens permet posar el focus d’atenció en una altra activitat i allunyar-nos de les fonts d’estrès i, a més, ens ajudarà a dormir millor, ens pot ajudar a socialitzar també, fet que s’ha vist molt perjudicat durant molt de temps i encara a dia d’avui on el contacte social està molt limitat.

Ens hem de marcar objectius o unes rutines?

Pel que fa als objectius esportius, crec que és important marcar-se objectius assolibles i unes rutines agradables amb el punt competitiu que vulguem, però que no ens generin més estrès. Les rutines ens podem anar molt bé ja que en una situació on tenim molta incertesa, on les noticies cada dia canvien molt, el tenir les nostres rutines diàries, no només en l’esport sinó en la vida en general, ens ajudaran a trobar una certa tranquil·litat. Saber que tinc els meus horaris diaris i setmanals en ajudarà també a tenir un equilibri en el nostre dia a dia.

La situació actual ens està portant a una vida més sedentària?

Considero que la situació de la pandèmia està fent augmentar el sedentarisme ja que la gent per por al contagi deixa de practicar esport i això no té conseqüències positives. De fet, parlava amb una amiga dietista i em deia que hem augmentat de mitjana 3 kg a conseqüència del poc moviment i també a causa del teletreball. A nivell psicològic, la gent que tenia rutines està perdent aquests hàbits i és important en aquest sentit reprendre la motivació per fer esport, ja sigui provant un esport nou, marcant-se objectius curts i superar la barrera de la mandra i, fixar-nos l’objectiu de, demà anar a fer esport!

En definitiva, és molt difícil que cuidem el nostre entorn, la nostra vida i les persones que tenim al voltant si no ens cuidem a nosaltres mateixos.

 

PAUTES PER GESTIONAR L’ESTRÈS EN L’ACTUALITAT A TRAVÉS DE L’ESPORT
per Mariona Buxó

Deixa un comentari

Previous post Bonnet i Gachet s’imposen a la Vertical Race dels Mundials d’Esquí de Muntanya a Arinsal.
Next post Pol Moya competeix en el 800m de l’Europeu de pista coberta de Torun