Mal de cap, en temps de Covid-19

Existeixen diferents manifestacions de mal de cap, cefalees o migranyes. Molts estan relacionats directament amb la infecció per la Covid-19, altres, de manera indirecte, com a complicació de la pandèmia. Veurem com alleujar-ne els símptomes.

Com veiem en aquestes il·lustracions, els mals de cap s’estudien segons la zona adolorida. S’estudia com es manifesten els dolors que augmenten gradualment, els dolors pulsats, els opresius, aguts o crònics. S’estudia la intensitat del dolor que pot ser lleu, important o sever. I el temps de duració d’aquest dolor,constant, pulsàtil o pugui ser de 30 min. a varies hores a varis dies o a varies setmanes. I altres factors condicionants del mal de cap sigui per la intolerància a la llum als sons, amb acompanyament de marejos, nàusees, fatiga, visió borrosa…

En concret els tipus de mals de cap associats al coronavirus són:

  1. Agreujament de la migranya augmentant-ne la intensitat i els brots. Sobretots en el moviment i al esforç físic.
  2. Maldecapcausatperlapressióqueprodueixlamascaretaialtresaccessorisqueprovoquen pressió al crani. Tots els artefactes externs que ens protegeixen del contagi.
  3. I el mal de cap de tipo tensional, degut a l’estrès emocional associat, per les pors de l’alerta sanitària i les influències en el descans i en els aïllaments de les nostres relacions socials, personals i familiars. L’estrès és un components psicològic derivat a la situació extrema que estem visquent actualment.

La cefalea, com a símptoma de la Covid-19 és un dels efectes al sistema nerviós igual que els marejos i la pèrdua d’olfacte. Aquesta cefalea acostuma a ser persistent amb inestabilitat, formigueig, insomni i dificultat per concentrar-se amb alteracions de la memoria.

Es calcula que prop del 10-15% de la població pateix mal de cap, cefalees o migranyes, afectant més a dones que a homes. Es considera una condició crònica a la qual no existeix un tractament curatiu definitiu. Lamentablement aquest tipo de dolor no té un origen evident que justifiqui la seva aparició, existeix una predisposició genètica.

Existeixen diferents maneres o hàbits d’abordar els símptomes d’aquestes cefalees:

  1. Reconèixer i disminuir els factors desencadenants de la cefalea migranyosa.
  2. Reduir els factors relacionats amb l’alimentació: evita la xocolata i el formatge
  3. Controla el consum de begudes alcohòliques i el consum abusiu de cafeina
  4. Augmentar el descans, en hores i en qualitat.
  5. Cuida el teu estrès i altres factors psicològics
  6. Atenció amb els altres medicaments que prens per altres patologies.

Tot i seguir aquests consells, cal tenir present el sistema hormonnal i alteracions ambientals que compliquin la situació, per això és recomanable demanar ajuda al teu professional sanitari de referència.

 

Escrit per Mireia Cuminal.
Fisioterapeuta i Osteòpata.
Núm.Col. 077/14.

Deixa un comentari

Previous post Cardelús a la catedral
Next post Tot preparat perquè el Tour torni a Andorra