Neix l’ACA eSports Academy, el primer espai formatiu d’esportistes digitals del país

L’Automòbil Club d’Andorra (ACA), Andorra Telecom i Crèdit Andorrà han presentat aquest dijous el primer espai formatiu d’esportistes digitals d’Andorra, inicialment enfocat al motorsport digital: l’ACA eSports Academy.

L’objectiu és formar esportistes virtuals amateurs, en primera instància en la disciplina de Sim Racing, i convertir-los en esportistes professionals d’esports digitals, capaços de competir en les lligues nacionals i internacionals més importants.

Formació d’una generació d’esportistes digitals

El centre formatiu ACA eSports Academy va obrir les portes el gener del 2022, després d’haver superat una etapa de treball a porta tancada en què tot l’equip va modelar de manera detallada el currículum del programa.

El pla inclou diversos aspectes del motorsport digital perquè cada alumne desenvolupi les competències i les habilitats necessàries per a la competició professional.

A diferència de l’ACA eSports Team, en què l’acompanyament de l’equip professional es fixa en l’aspecte competitiu i de tecnificació, en el cas de l’àrea educativa el punt central és la salut. L’apartat salut de l’Academy està liderat per Sergi Marsal, piscòleg esportiu, i està integrada per Lucila To, optometrista; Lorelei Torres, preparadora física (Centre de Tecnificació d’Ordino [CTO]); conjuntament amb l’Álvaro Otero, màxim responsable de l’àrea de rendiment; un responsable tècnic i un altre de comunicació, sempre sota el lideratge de l’ACA.

L’aspecte tecnològic també és clau. L’acadèmia disposa de cinc simuladors d’automobilisme digital equipats amb l’última tecnologia, fet que converteix l’ACA eSports ACADEMY en un centre de preparació d’esportistes digitals de primer ordre.

Un enfocament integral de la formació dels esportistes digitals

Per convertir-se en un esportista professional d’eSports, cal una preparació semblant a la de qualsevol altra disciplina esportiva. Els nois i les noies de l’ACA eSports ACADEMY no tan sols adquireixen coneixements tècnics i competitius, sinó que també han de treballar factors psíquics i físics que requereixen la intervenció de diversos professionals de la salut.

Sergi Marsal, psicòleg esportiu especialitzat en esports digitals, explica: «És molt important marcar una bona rutina formativa, amb sessions per a treballar la coordinació i el temps de reacció dels alumnes, així com exercicis visuals i de mobilitat, ja sigui individual o grupal». I afegeix: «Des del punt de vista piscològic, els àmbits d’intervenció són el rendiment esportiu (concentració, gestió de les emocions, autoconfiança, motivació, treball en equip, comunicació) i benestar emocional i desenvolupament personal (gestió del temps, valors de la persona, hàbits saludables, etc.)».

Pel que fa a la salut de la visió, Marsal comenta: «Lucila To, la professional que s’encarrega d’aquesta àrea, detecta i entrena habilitats visuals per a fer front a entrenaments i competicions amb la demanda i l’exigència visual dels esports electrònics. També sensibilitza sobre normes d’higiene visual per paliar l’ús de les pantalles, promou bons hàbits i fa conèixer els senyals d’alerta del sistema visual per assegurar un bon rendiment».

Pel que fa a la tasca de Lorelei Torres, responsable del servei de preparació física i readaptació esportiva del Centre de Tecnificació d’Ordino, Sergi Marsal indica: «En general, la gent creu que els esports virtuals no requereixen un treball físic important. Lluny d’això, els esportistes digitals també pateixen lesions i també és fonamental tenir cura de la forma física. En aquest sentit, la Lorelei promou hàbits d’entrenament i ajuda els alumnes a adquirir el control motor del propi cos i a millorar la postura corporal, la resistència del core (cintura escapular, zona lumbopèlvica) i la velocitat de reacció a través d’exercicis proposats conjuntament amb l’optometrista, entre altres aspectes».

A més, Alvaro Otero, màxim responsable de rendiment de l’ACA eSports, diu que “tenim un objectiu molt clar amb l’acadèmia: formar els joves pilots perquè en un futur proper puguin situar-se al capdamunt del món del Sim Racing. És una etapa en què s’aprenen moltes coses sobre els valors de l’esport i, en concret, els de l’automobilisme digital”.

Actualment, l’Academy compta amb un total de cink nois i noies: l’Adam Boukhali (9 anys), el David Santamaria (13 anys), el Gorka Coutinho (16 anys), l’Èrik Olària (14 anys) i la Berta Llanas (14 anys), que assisteixen dos cops a la setmana a l’ACA eSports Center; un sisé estudiant situat a Niça, França, Cedrik Martin (16 anys) que ja va superar una primera part de la formació. Un cas excepcional ha estat el de Frank Porté (17 anys) que va superar la formació de l’Academy i acutalment forma part del l’ACA eSports Team. 

Impuls a un projecte estratègic per al país

L’ACA eSports és un projecte digital de l’Automòbil Club que impulsa els esports electrònics a Andorra per formar una nova generació de pilots digitals, competir al nivell més alt i contribuir a difondre els esports virtuals al Principat de manera professional, responsable i compromesa amb els valors de l’esport.

Deixa un comentari

Previous post Acord entre FC Andorra i el Café El Conseller
Next post Cardelús en els tres lliures de Motorland