Raúl Ferré cinquè al Circuit de Barcelona-Catalunya

El pilot de l’ACA Raül Ferré va acabar en cinquena posició el cap de setmana passat al Circuit de Barcelona – Catalunya després de patir un accident a la semifinal. Tot i lluitar pel podi en la darrera cita del FIA RX2e Rallycross Championship, Ferré va xocar just a la línia de meta. L’esforç de l’equip de mecànics i enginyers abans de la final no va ser suficient per a deixar el cotxe a punt per a la darrera cursa.

L’espectacle i l’emoció del ral·licròs van ser els grans protagonistes del cap de setmana passat al Circuit de Barcelona – Catalunya, on el World Rallycross de Catalunya va tancar la intensa segona temporada del FIA RX2e Rallycross Championship i on el belga Viktor Vranckx es va coronar campió de l’especialitat en una prova en què es va imposar el suec Isak Sjökvist.

La cita a Catalunya, en què van participar Nick Heidfeld, Carlos Checa i Laia Sanz, va començar dissabte amb les dues sessions d’entrenaments lliures amb què els pilots van provar el traçat català. Després, els equips van analitzar les dades i les van aplicar als reglatges dels vehicles RX2e per a les dues primeres curses del cap de setmana, la heat 1 i la heat 2.

Patrick O’Donovan va arrencar a la heat 1 de manera impecable i es va situar al capdavant, seguit de Pepe Arqué. Viktor Vranckx es va veure involucrat en la lluita amb Laia Sanz i Carlos Checa, i es va quedar enrere i va perdre la batalla amb els dos pilots catalans. O’Donovan va completar la carrera amb una estratègia perfecta i es va emportar la victòria. A la segona mànega, Nils Andersson va aprofitar la passada ràpida per la joker lap a la volta inicial i es va emportar la victòria, per davant d’Isak Sjökvist, el jove pilot de l’ACA Raül Ferré, Pablo Suárez i Nick Heidfeld.

Després d’un breu espai de temps per a comprovacions i reparacions, va començar una heat 2 en què es van tornar a disputar batalles impressionants. Isak Sjökvist va deixar enrere els rivals amb una bona sortida des de la primera plaça per assegurar- se el triomf i va superar Viktor Vranckx, Raül Ferré, Pepe Arqué i Nick Heidfeld. Per la seva banda, Nils Andersson va tornar a guanyar en una cursa en què Patrick O’Donovan es va saltar la sortida. El britànic va ser segon en aprofitar la punxada de Pablo Suárez i l’abandonament de Laia Sanz, per davant de Carlos Checa.

La jornada de diumenge, la més decisiva de la temporada, va començar amb la warm up del matí, que va servir per a provar el traçat pensant en les carreres del dia: la heat 3, la progression race, les semifinals i la final. Patrick O’Donovan va marcar el millor registre i va mostrar les seves possibilitats per a la lluita pel subcampionat, per davant de Pablo Suárez, que va firmar una millor actuació en contraposició als problemes que havia patit dissabte.

Amb totes les cartes damunt la taula, va arrencar la heat 3. O’Donovan va sortir bé, però va provocar un efecte en cadena en xocar amb el mur interior; va rebotar contra el cotxe de Raül Ferré i el de Pablo Suárez. L’espanyol es va recuperar i es va col·locar tercer, però l’andorrà va haver d’abandonar. Suárez va executar una estratègia per superar el britànic, que va cometre un error. Viktor Vranckx es va emportar la victòria, davant de Suárez. A la segona cursa, Isak Sjökvist va passar Nils Andersson amb una joker lap magnífica, mentre que Pepe Arqué es va quedar enrere en rebre un xoc al primer revolt, de manera que el van superar Checa i Sanz.

El rànquing provisional, format pels resultats combinats de les heats, va formar les graelles de sortida de la progression race, una carrera clau en què es decideixen les posicions inicials per a les semifinals. A la primera, Viktor Vranckx va ser el triomfador després d’una batalla intensa amb Isak Sjökvist i Pablo Suárez, que van acabar per davant de Raül Ferré i Nick Heidfeld. A la segona, Patrick O’Donovan va vèncer, per estratègia, Nils Andersson i va superar Pepe Arqué, Laia Sanz i un Carlos Checa que va haver d’abandonar després de patir un xoc.

Les semifinals es van presentar amb la intensitat i l’emoció habituals d’aquest moment de la competició. Vranckx i Andersson van lluitar durant tota la carrera i es van adjudicar el passi a la final, amb Suárez tercer i en espera de veure què passava a la segona semifinal. Arqué es va col·locar al capdavant, encara que es va tancar abans del primer revolt i va empènyer Sjökvist i O’Donovan contra el mur. El català va aconseguir obrir la distància i va sortir bé de la joker lap, però el britànic no va cedir i al darrer revolt el va empènyer contra el mur i va passar la meta en primera posició.

Sota la bandera de quadres, el cotxe de Pepe Arqué va xocar contra les proteccions després que li tanqués la trajectòria Patrick O’Donovan. Raül Ferré també va impactar contra el mur, sense que pogués evitar la col·lisió. Els incidents d’aquesta carrera van ser investigats pels comissaris esportius, que van aplicar una sanció de cinc segons a Arqué pel xoc amb Sjökvist a la sortida i una altra de deu segons a O’Donovan per empènyer contra el mur el pilot espanyol a la meta. D’aquesta manera, Sjökvist i Ferré van passar a la final, i Suárez va completar la graella en ser el tercer millor del rànquing provisional.

I, finalment, va arribar el gran moment del cap de setmana i, també, de la temporada. L’última cursa, el ball de final de festa que havia de posar el punt final a una temporada espectacular, amb cinc pilots espectaculars: Isak Sjökvist, Viktor Vranckx, Nils Andersson, Raül Ferré i Pablo Suárez. L’arrencada va ser sublim. Sjökvist va aguantar al capdavant i Suárez es va col·locar en posició de podi durant uns moments. Vranckx i Andersson es van refer en una batalla convulsa sobre la terra del Circuit de Barcelona – Catalunya, de manera que Andersson i l’espanyol van entrar a la joker lap.

L’execució estratègica de Pablo Suárez va ser perfecta, de manera que va superar Raül Ferré quan l’andorrà va passar per la joker lap, mentre que Isak Sjökvist va defensar amb fermesa la primera posició. Viktor Vranckx va lluitar contra el suec, però finalment no va poder aguantar els atacs de Sjökvist, que va aconseguir la victòria, la primera de la temporada a RX2e. Vranckx va certificar el títol i es va proclamar campió del FIA RX2e Rallycross Championship i va substituir el seu compatriota Guillaume de Ridder, que és, també, el seu spotter.

D’aquesta manera, amb les curses espectaculars del cap de setmana a Barcelona, es va tancar la temporada de la categoria que és l’antesala del Mundial de ral·licròs. Aquesta temporada ha estat la segona en què els cotxes elèctrics RX2e, desenvolupats per l’especialista suec Olsbergs MSE i pel fabricant espanyol d’electromobilitat QEV Technologies han omplert de passió i espectacle els circuits de mig Europa. El 2022 ja és història. El 2023 tornarà el millor ral·licròs internacional.

Raül Ferré: «Hem fet cinc carreres i hem arribat a les cinc finals. Hem marcat un molt bon ritme i hem tingut el podi a l’abast, però l’accident que hem patit ha condicionat la sortida a la final. Marxem amb un bon aprenentatge i tot el que hem viscut en aquest campionat, en cadascuna de les curses, serà clau per a traçar el futur».

 

Deixa un comentari

Previous post L’equip de fons de la FAE s’entrena a Val Senales
Next post L’ENFAF sènior femení cau 0-5 en el partit aplaçat contra el Mataró