Simulacre a la pista Àliga

La pista Àliga del sector El Tarter de Grandvalira ha estat escenari aquest dimarts d’un simulacre d’evacuació d’un accident greu per posar a prova el dispositiu d’emergències de cara a les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí que se celebraran del 13 al 19 de març. L’actuació ha comptat amb la participació d’una trentena de persones dels diferents equips de especialitzats que formaran part del protocol d’emergència: servei mèdic de pistes, Bombers del GRM i professionals a càrrec de l’helicòpter medicalitzat, tots coordinats per la responsable del dispositiu, Laura Sánchez; pel director de Cursa, Santi López i pel cap de pisters, Manel Vidal. Com a novetat, han participat com a observadors representants dels Bombers de la Generalitat, dos titulars d’ambulàncies del País Basc, el director i cap de pistes de la Molina, Aramón Formigal, Candanchú i d’Astún, un tècnic de Protecció Civil de Cantàbria i membres de l’equip de Bombers d’Alacant, entre altres.

L’exercici s’ha dut a terme en dos punts de la pista Àliga (salt del gall i curvone), valorant que és on hi poden haver caigudes més greus, ja que és el traçat on es disputaran les proves de velocitat (Descens i Supergegant). Quant a la pista Avet del sector Soldeu, on se celebraran les proves tècniques (Eslàlom i Eslàlom Gegant), l’equip d’emergències serà més reduït. El centre mèdic de referència també serà el d’El Tarter, ja que disposa d’unes instal·lacions més àmplies i els trasllats es poden fer igualment per pista en molt poc temps.

Durant el simulacre s’ha pogut observar que els primers a intervenir en un accident són els pisters, encarregats de decidir si s’activen els equips mèdics, formats cadascun per un metge i un infermer. L’equip mèdic, al seu torn, decideix quin recurs d’evacuació es posa en marxa segons la gravetat del corredor: per pista fins al centre mèdic d’El Tarter o fins al punt d’aterratge de l’helicòpter situat a l’aparcament d’El Tarter. En cas que es tracti d’un punt de la pista de difícil accés, el rescat per helitrollatge anirà a càrrec dels bombers (hissant per cable el ferit fins a l’helicòpter des de la mateixa pista).

L’objectiu de les maniobres era testejar el correcte funcionament del protocol d’actuació en cas d’un accident greu competidor durant la celebració de les Finals. Precisament, el protocol que s’aplicarà durant la setmana de competicions es va revisar per a les Finals de la Copa d’Europa 2022, pensant en la gran cita de les Finals de la Copa del Món 2023.

El director de cursa, Santi López ha explicat que aquesta actuació “és necessària per revisar tots els processos i detectar possibles errades i punts de millora en cas d’accident real per assistir el ferit amb les millors garanties possibles”. Per la seva part, la responsable del dispositiu, Laura Sánchez ha assenyalat que “és una ocasió perquè els equips que no estan habituats a treballar junts puguin fer-ho, i d’aquesta manera, crein sinergies per tal que una evacuació es faci de manera ràpida i eficaç”. 

Trajecte de 4 minuts

El dispositiu d’emergències i d’evacuació per a les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí 2023 supera els requisits mínims que estableix la Federació Internacional d’Esquí (FIS) per a aquest tipus de competicions. A més, Grandvalira és una de les seus del circuit que pot fer una evacuació fins a un hospital amb més rapidesa (4 minuts en helicòpter). Igualment, el centre mèdic es troba a dos minuts a peu de la línia d’arribada de la pista Àliga i, si es necessita un hospital de tercer nivell, la distància és de només 40 minuts en helicòpter (Barcelona o Tolouse).

Foto: Ruben Calvo.

Deixa un comentari

Previous post Joan Verdú es classifica per a les finals del paral·lel dels Mundials
Next post Lucas Pagès disputa les Copes del Món d’Aal