Tot preparat perquè Ordino sigui el centre neuràlgic del trail

En menys d’una setmana Andorra tornarà a ser el gran escenari d’una nova edició de la Trail 100 Andorra by UTMB®, una cursa de pura muntanya que se celebrarà del 22 al 25 de juny a la localitat d’Ordino, que serà el centre neuràlgic i el punt de sortida i arribada de totes les distàncies. Aquesta prova està emmarcada a l’Andorra Multisport Festival, l’esdeveniment d’esports de resistència i aventura organitzat per The IRONMAN Group.

La tercera edició de la Trail 100 Andorra by UTMB® comptarà amb la presència de més de 2.200 atletes que participaran en les quatre distàncies que ofereix aquesta prova de trail running: 105, 50, 21 i 7,5 quilòmetres, així com la Trail Kids. Una edició que ha generat una gran expectació entre els amants de les curses de muntanya i ja fa mesos que es van esgotar els dorsals disponibles per a les distàncies de 105, 50 i 21 km.

El director regional de The IRONMAN Group a Andorra, Espanya, Itàlia i Portugal, Agustí Pérez, ha afirmat que “en només tres anys de prova la Trail 100 Andorra by UTMB® s’ha posicionat en el calendari internacional de les millors proves de trail running del món. Ho ha fet perquè Andorra és un paratge inigualable que ofereix una experiència única, on Ordino com a centre neuràlgic ofereix l’opció als atletes de recórrer tot el país”.

Pérez també ha destacat “la feina de The IRONMAN Group, amb col·laboració de les autoritats, centenars empreses andorranes, més el gran volum de voluntaris que s’entreguen de ple en la celebració d’aquest esdeveniment. Una mostra inequívoca del reconeixement per part dels corredors és el fet que el cartell d’inscripcions exhaurides es va penjar al gener”, ha conclòs.

L’organització, a més, ha incorporat en el programa de 2023 la cursa Trail 100 Kids Race que tindrà lloc el divendres 23 de juny a partir de les 18 hores a Ordino. Una prova apta per a nens amb edats compreses entre els 6 i els 13 anys. La inscripció gratuïta ja està disponible a la pàgina web i ofereix quatre recorreguts diferents, tots ells urbans.

Gran presència internacional

La Trail 100 Andorra by UTMB® és un esdeveniment esportiu de caràcter internacional i així ho avalen les xifres de participants, amb un 95% d’atletes procedents de països estrangers. En total, hi haurà representació de 54 nacionalitats diferents, sobretot amb presència de corredores d’Espanya, França, Andorra, Regne Unit, Portugal i els Estats Units. També vindran atletes de països com Argentina, Hong Kong, Israel i Austràlia.

Enguany cal destacar l’alta participació de francesos, amb un augment de participants d’aquesta nacionalitat d’un 80% respecte a l’any anterior. Una xifra de representants de França que s’acosta a la dels inscrits procedents d’Espanya, el país que des de la primera edició ha aportat més corredors en totes les distàncies existents. Una altra xifra important fa referència a la presència de dones inscrites que en aquesta edició 2023 serà del 18%, amb un creixement de l’interès femení pel trail running.

Els corredors d’elit

El llistat dels atletes d’elit que han confirmat la seva presència a la Trail 100 Andorra by UTMB® també és extens i de diverses nacionalitats. En la distància més llarga de 105 km hi haurà a la línia de sortida els corredors espanyols Pau Capell, resident a Andorra, l’Alexandre Urbina, el nordamericà Ben Dhiman, el suís Jean-Philippe Tschumi o els francesos Gregorie Curmer, Thibault Marquet i Arthur Joyeux Bouillon.

En categora femenina el cartell internacional també fa goig, amb noms com les austríaques Esther Fellhofer i Cornelia Oswald, la suïsses Kathrin Goetz i Corina Sommer, la xinesa Yuanyuan Wu, la nordamericana Sarah Hansel, la romanesa Ana CristinaConstantin o la portugesa Vera Bernardo, entre d’altres.

Les distàncies de 50 i 21 km també comptaran amb corredors d’elit que venen atrets pel recorregut i el nivell de la prova, així com pel fet que és una cursa que atorga Running Stones a tots els finalistes. Amb l’objectiu de presentar els atletes d’elit, el proper divendres 23 de juny es farà un acte de presentació obert al públic, a les 17 hores a Ordino. En aquest link es pot veure el llistat de tots els corredors d’elit.

Uns recorreguts espectaculars

La distància més llarga, 105 km, dona la volta a tot el Principat, passant per punts destacats com ara el Pic de Comapedrosa, el més alt d’Andorra, la Vall del Madriu, patrimoni de la humanitat per la UNESCO o la Vall d’Incles, considerada una de les més autèntiques i espectaculars d’Andorra. En aquesta edició 2023 la novetat principal en aquesta cursa és el canvi d’horari de la sortida, que serà el dissabte 24 de juny a les 6 del matí amb l’arribada prevista del primer corredor a les 20 hores.

A la prova de 50 quilòmetres (dissabte 24 de juny) cal destacar-hi el pas pel parc natural del Comapedrosa, conegut per la seva gran bellesa, passant pel Coll d’Ordino, el Coll de les Cases i el Refugi de Comapedrosa. Per la seva banda, el recorregut de la distància de 21 km (diumenge 25 de juny) té el pas pel Pic de Casamanya, una de les muntanyes més emblemàtiques del Principat, així com el Roc de la Cuba, on els corredors podran gaudir d’una panoràmica espectacular del nord d’Andorra.

La cursa més curta i familiar de totes (7,5 km) permetrà gaudir dels camins que rodegen la localitat d’Ordino, amb llocs destacats com el camí dels Aubells, el riu Segudet o el Bosc Viu. Una combinació de camins amb rius, ponts i desnivell positiu i negatiu per gaudir de valent amb la pràctica del trail!

Turisme esportiu, un benefici econòmic pel país

La celebració de la Trail 100 Andorra by UTMB® suposa un impacte econòmic positiu pel Principat, sobretot per l’arribada dels milers d’atletes i acompanyants que faran un mínim de tres nits al país, una dada de per sí encoratjadora, ja que la xifra mitjana de pernoctacions del Principat està en dues nits. No en va, el trail running mobilitza cada cop a més persones que viatgen amb la seva família per córrer i fer turisme als països on se celebra la prova, com és el cas d’Andorra, per gaudir de la seva àmplia oferta turística.

Sense anar més lluny, l’edició del 2022 de l’Andorra Multisport Festival va generar un impacte econòmic directe de 6 milions d’euros, gràcies a la presència de 3.500 participants en totes les proves celebrades i als milers d’acompanyants que van pernoctar al país.

Per una altra banda, cal destacar que l’organització prioritza la contractació d’empreses locals per oferir els serveis i equips que es requereixin. Això, traduït en xifres, indica que en les dues anteriors edicions d’aquest gran esdeveniment esportiu s’ha comptat amb la participació d’un centenar d’empreses andorranes amb les quals la relació laboral s’ha estès durant tot l’any a través de les diferents competicions.

En concret, el festival compta amb un total de 800 persones entre treballadors ivoluntaris, de les quals gairebé 300 són andorrans, 55 persones de l’equip de The IRONMAN Group, una trentena dels quals són espanyols de l’oficina del sud d’Europa i els altres 25 són de l’equip internacional. Tot això, sense oblidar la presència de prop de 500 voluntaris del país que col·laboren de manera excepcional amb el bon desenvolupament de l’organització.

Amb tot plegat, no sorprèn que el Principat sigui un dels països amb un major benefici econòmic procedent de la celebració d’esdeveniments esportius. A Europa, l’aportació mitjana de l’esport en l’economia està al voltant del 2,2%, mentre que l’economia esportiva d’Andorra representa un 8%, segons un estudi presentat per Andorra Business a principis d’any.

 

Foto: Siya Ndzimande

Deixa un comentari

Previous post El davanter Carlos Martínez no continuarà en l’FC Andorra
Next post Bon cap de setmana de l’squadra andorrana en el panorama ciclista