Unes Finals més sostenibles que les del 2019

L’organització de de les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí Andorra 2023 s’ha fixat com a objectiu la reducció de les emissions de CO2 un 15% respecte a les finals de la Copa del Món del 2019. Per aconseguir-ho, s’ha posat en marxa un control i un seguiment constants de les emissions de tota l’operativa en coordinació amb tots els responsables de l’esdeveniment. Posteriorment, la petjada de CO2 es compensarà amb projectes nacionals o bé de la plataforma de compensacions d’emissions de les Nacions Unides.

Així ho preveu el primer eix del Pla de sostenibilitat de les WCF2023, té com a finalitat potenciar totes les accions per mitigar l’impacte que aquest tipus d’esdeveniments poden tenir en el medi ambient, i que refermen el compromís de l’estació amb el desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic. El Pla fixa objectius ambiciosos pel que fa consums energètics i hídrics, gestió de residus, protecció de l’entorn natural, mobilitat i responsabilitat social. Les accions que conté estan alineades amb les polítiques d’estalvi energètic i de creixement sostenible promogudes pel Govern d’Andorra i FEDA, i amb iniciatives globals com són la campanya Race To Zero de les Nacions Unides, que dona suport a projectes amb zero emissions i que promoguin el creixement sostenible i inclusiu; i els Green Events de la Federació Internacional d’Esquí, una guia que promou l’organització de competicions d’esquí amb polítiques mediambientals viables.

Pel que fa a l’energia, l’objectiu fixat és disminuir el consum de quilowatts un 10% respecte a les finals del 2019, gràcies a la vigilància que s’implementarà perquè totes les seus i tots els col·laboradors apliquin mesures d’eficiència energètica. A més, tota l’energia que s’utilitzarà serà d’origen renovable, tal com ho certifica el segell Llum Verda de FEDA que Grandvalira-ENSISA, sent pioner al país, va obtenir l’estiu passat. La parapública és un dels patrocinadors de l’esdeveniment.

En relació amb la petjada hídrica, es preveu reduir el consum d’aigua un 10% respecte a fa 4 anys. La producció de neu de cultiu s’ha adaptat al màxim a les necessitats gràcies a la millora en l’obtenció de dades tècniques i de previsions metrològiques.

Un altre objectiu és millorar la gestió eficient dels residus en un 15% respecte a les WCF2019. Per aconseguir-ho, es limitarà l’ús dels envasos a totes les seus de l’esdeveniment i la producció de publicitat en paper, es millorarà l’estratègia per a la recollida i tria de residus a les zones d’arribada, s’unificarà la imatge de tots els punts de triatge i s’està intensificant la formació dirigida als empleats dels restaurants i als voluntaris assignats a les diferents seus.

A més, per preservar l’entorn natural i la biodiversitat, a banda de totes les accions que es duen a terme en el dia a dia de l’estació, durant l’esdeveniment es farà un estudi de l’impacte de la utilització d’enduridors (sal i anilina) a les pistes de competició. També es posarà èmfasi en el compliment dels límits legals dels nivells sonors, amb controls aleatoris en les arribades i en els esdeveniments paral·lels. Així mateix, també s’han definit totes les mesures compensatòries per als moviments de terres que s’han dut a terme a les pistes de competició. La nova web Govern d’Andorra – Compartir Cotxe ha de ser una eina decisiva per ajudar a la reducció de la mobilitat.

Pel que fa a la mobilitat, l’objectiu per a aquestes finals és reduir al màxim els desplaçaments amb vehicle privat. Per això, el transport públic des d’Andorra la Vella serà gratuït per a tots els espectadors, s’habilitaran busos llançadora des de Canillo i Grau Roig i es prioritzarà la utilització del transport per cable per accedir als estadis de competició.

El Pla de sostenibilitat de les Finals 2023 no només aborda qüestions mediambientals, sinó que concep la sostenibilitat com la necessitat d’actuar de manera responsable i inclusiva en tots els àmbits de l’organització de l’esdeveniment. Així, un dels objectius és l’accessibilitat universal, tant des del punt de vista de la informació com de la mobilitat, per acostar l’esdeveniment a les persones amb discapacitat o amb necessitats de suport especials. En aquest sentit, el web de les finals està equipat amb comandaments per veu i ajustaments de colors i de lletra, disponibles en més de 30 idiomes, i el programa de l’esdeveniment està traduït en quatre llengües de signes i és accessible des dels cartells publicitaris, tòtems, dossiers de premsa i tota la publicitat impresa. Per als dies de competicions, les persones amb mobilitat reduïda disposaran de camins accessibles per arribar a la zona World Cup Village, a les grades i a les seus alternatives, i tindran a la seva disposició un equip de voluntaris que vetllaran per satisfer les seves necessitats. A més, l’organització cedirà espais a la zona Village per tal que diverses entitats (Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell, Unicef Andorra i Gos-SOS) puguin donar a conèixer la seva activitat.

Finalment, el Pla de sostenibilitat també preveu que les WCF2023 serveixin de plataforma per impulsar l’activitat econòmica dels petits productors locals. Per això, s’han establert acords amb els productors agrícoles i artesans d’Andorra; s’incorporaran productes locals en les dietes per als esportistes, com ara melmelades, embotits, formatges, postres i cafès; i es facilitaran trobades dels productors locals amb el gran públic a la zona Village, prioritàriament del país però també de l’àmbit pirinenc.

Deixa un comentari

Previous post Cornella acaba setè a l’eslàlom FIS de Weissensee
Next post Validada la fase 1 de la unió esquiable Arinsal Pal